Qui som Butlletí digital Trobades Agenda Intercanvi Bibliografia Itineraris Mapa tipologic
Inici Itineraris Bages Súria

Itineraris


Alt Camp Alt Penedès Bages Benitatxell Castelló Empordà Garrotxa Illes Balears La Fatarella Mont-roig Priorat Ripollès Vallès

Calders Manresa Pont Vilomara i Talamanca Sant LlorenÁ Súria

Edició Contacte

Súria

Itinerari pel Samuntà

Súria

Barraca de vinya

Súria.

Itinerari.

LLARGADA: 9,5 km / DESNIVELL MÀXIM: 150 m
DESNIVELL ACUMULAT: 318 m / DIFICULTAT: BAIXA
Aquest itinerari transcorre al Ilarg de la riera d'Hortons, des del riu Cardener, on aboca les seves aigües, fins al capdamunt del municipi de Súria.
És una ruta tancada que té I'inici i final a la sortida del Poble Vell de Súria. En el seu recorregut podreu conèixer la riquesa patrimonial d'aquest municipi i entendre el passat i el present agrícola de Súria.
El camí que aquí es proposa segueix la petita vall formada per la riera d'Hortons i circula per cada un dels seus vessants. No hi ha grans desnivells i es pot fer facilment a peu.
Està completament senyalitzat com a sender local amb els colors blanc i verd propis d' aquest tipus de senders i amb senyals verticals amb informació de les distàncies. Tot el Ilarg de I'itinerari trobareu també diversos senyals i plafons que donen informació del patrimoni cultural i paisatgístic que hi troboreu.

Connexions
Connecta amb el PR-C 134, sender de petit recorregut de 30 km al voltant del municipi de Súria.


ELEMENTS D'INTERÈS

Antic camí a Cardona
El vell camí de bast surt de Súria pel Portal de Cardona. Creuant la falla de Mig-Món baixa a cal Trist, travessa la riera d'Hortons i s'enfila, amb un parell de ziga-zagues, pels vessants de la Grau cap a can Sivila. Aquest darrer tram conserva encara molts trossos empedrats.

Barraques de la Gran
En una raconada, al peu del turó de la Gran, hi trobem una notable concentració de barraques de vinya. Des de certs punts d'aquest indret se'n poden arribar a veure set alhora, situades a curta distancia les unes de les altres.

Necropoli de cal Banyes
Necropoli del segle XI de tombes de caixa de Iloses. En el replà de la part més alta hi ha tres sepultures, i en el vessant de Ilevant n'hi ha algunes més. És un petit cementiri aïllat, sense cap mas ni església propers, típic de I'epoca altomedieval.

Barraca de la vinya del Sanera
Barraca exempta de planta quadrada. Respon a la tipologia més freqüent a la zona. Eis materials emprats són pedres del país -gresos i calcaries- i argila per cobrir exteriorment la volta. L' obra és de paret seca i la volta és en falsa cúpula, formada per filades que es van aproximant successivament .

Balma sepulcral del Samuntà
Enterrament col.lectiu del període calcolític (2500-1800 aC), corresponent a la transició de la pedra al bronze. Les balmes sepulcrals són contemporanies dels dòlmens. En aquest cas era el Iloc d'inhumació deis membres d'una petita tribu o clan que devia viure pels seus voltants.

Barraca de la vinya del Miqueló
Barraca de planta quadrada, parcialment adossada al marge del camp superior. De considerables dimensions i de bona factura, podem veure gravada a la Ilinda de la porta la data de la seva construcció: 1912. Totes les barraques de Súria es poden datar, en general, entre 1850 i 1950.

Barraca del Camp Gran
Una altra barraca de característiques similars a les anteriors. Les dimensions de les seves pedres i, en particular, de la Ilinda de la porta, criden I' atenció pel seu caracter ciclopi.

Barraca del torrent de cal Rei
Construcció de bona qualitat i de grans dimensions. Cal fer notar el trencaaigües que volta per la part superior de la façana i la seva orientació, poc habitual, a ponent.

Molí de cal Planes (Samuntà)
Originari del segle XVIII, aquest molí d' oli va patir alguns canvis en el segle XIX, i va estar en funcionament fins a la primera meitat del segle XX. Es conserva íntegrament el seu utillatge, amb petits detalls com ara I'agulla per cosir els esportins o la clau de ferro per collar els cargols de la premsa. Aquesta podia usar-se tant per a I' obtenció de I' oli com per al vi.

Bosc i font del Quer
Indret de gran interès per la varietat de la vegetació que es pot trobar al voltant de la font de bassa del Quer. Hi veiem grans pins i pinasses i, si ens endinsem una mica al bosc, anirem descobrint diverses espècies i noves barraques de vinya amagades pels racons.

Barraques de la vinya del Lari (1 i 2)
La primera barraca es troba encastada en el marge del terrer. La seva minuciosa construcció interior la fa singularment notable. Un "caramel". De la segona, situada a pocs metres, crida I' atenció I'indret molt obac, on esta situada, i la seva volta, que és el.lipsoidal.

El toll dels EncantatsLa riera d'Hortons, en el seu tram inferior, forma diversos tolls o gorgs. Tots ells són plens d'histories fantastiques, especialment el deis Encantats. Les Ilegendes d'éssers que viuen al seu fons, incommensurable segons es diu, han omplert la imaginació dels pagesos de la contrada.

Plànol detallat del recorregut

Barraca de vinya

Súria

Mur de pedra seca

Súria

Barraca de vinya

Súria